Search
Winton Chapel \ University of Winchester
project name

Winton Chapel \ University of Winchester

A renovation and extension of the University’s Victorian Chapel to commemorate their 175th anniversary.

Project Details

Client
University of Winchester
Our Service
Architect
Location
University of Winchester
Contract Value
£800,000

Project Team

Main Contractor
RV Dart
Structural Engineer
Paul Tanner Associates
Service Engineer
RCD (Roger Florence)
Lighting Consultant
Chris Reading

Project Awards

RIBA Regional South Award Winner 2017
Civic Voice Design Award Overall Winner & Historic Buildings Winner 2017
University of Winchester's Winton Chapel and Side chapel ExteriorDesign Engine UoW Chapel Interior Font and altar

Winton Chapel

The project is to renovate and extend the University’s Victorian Chapel to be one of the most visible expressions of the celebrations to commemorate the 175th anniversary. Originally built in 1880, and then extended in 1927, the Chapel at the University of Winchester plays a vital role in University life for students, staff and members of the community. It is a centre of worship and discussion, open to people of all faiths and of none – it can be a place of quiet contemplation, those seeking support or a guiding hand when they need it most, as well as a place of joy and celebration. The Chapel is used for a number of different events and purposes – these include concerts by the Foundation Music choirs and ensembles, and being a war memorial for the two World Wars, it acts as a focal point for both reflection and remembrance.

Design Engine UoW Chapel InteriorDesign Engine UoW Chapel Interior

Pitched Roof

Our solution is a pitched roof structure that mirrors that of the existing building and allows light to penetrate into the perimeter exterior spaces. The ridge over-sails the existing building eaves line creating a clerestory window that provides both light and ventilation at high level. The join between the original structure and the new extension is expressed with a recessed seam forming an accessible gutter in section. To respond to the site edge the plan of the side chapel is tapered. This gives additional width to the chapel space that can be entered either from a discrete recessed north door or via the exiting chapel interior. This plan form creates a twist in the pitched roof bringing an intriguing geometric dynamic to the new addition.

We are interested in how the surface of the side chapel will be experienced. The roof is highly visible from the north where the site is approached at high level. By contrast with circulation space so limited around the perimeter, the walls can only be viewed close up. Our response has been to generate a diaphanous and textural surface to the building that is continuous over both roof and wall allowing the building to be interpreted at different distances and scales. We have studied the geometry of the gothic tracery within the east and west windows of the existing chapel to source a pattern that is referential to the existing architecture, and an interpretation appropriate for the 21st century.

Design Engine UoW Chapel Aerial Site PlanDesign Engine UoW Chapel Interior FontDesign Engine UoW Chapel Exterior at night

Films

The project has featured in films produced by the main contractor RV Dart which follows the construction process from start to completion. ‘Thats Hampshire’ also features an interview with Director, David Gausden.