Canford School Visual

Canford School Library

location:
Wimborne
client:
Canford School
role:
Architecture
sector:
Education
status:
On Site

The new library facilities will be in a key location within the historic core of the campus

Canford is among the top co-educational independent schools in the country and currently Boarding School of the Year. It occupies a 250 acre site at Canford Magna in Dorset and educates 655 pupils, aged between 13 and 18, spread across seven boarding and three day houses.

The new Library building is to be located on the site of the current Armoury, an existing facility which will be relocated to a new site. The new library facilities will be in a key location within the historic core of the campus and will be ideally located for accessibility for staff, students and visitors, with close proximity to car parking and other school buildings. The site adjoins the existing Gisborough Hall, which will be refurbished with new mezzanines for increased seating capacity to accommodate school assemblies, exams and events. A new glazed Link pavilion provides a relocated entrance foyer and access to both buildings together with art display and performance capability. The new Library building will provide a modern, state-of-the-art teaching, learning and independent study facility with the capacity to meet the school’s current and future needs, including seminar space and video conferencing capabilities.

Canford School Section BB

The Design

Design Team

structural engineer:
Integral Engineering Design

cost consultant:
Kendall Kingscott

acoustic consultant:
Sustainable Acoustics

The new building form has been sensitively developed to sit within the historic context; the massing reflects the geometry of the adjoining Hall and the orientation of the new volume encloses external space between new and old buildings to create a new courtyard, defining a space for external activity which can complement the new study spaces within.

Internally the Library’s reception area, reading, study, IT space and book stack are contained in a double-height volume which incorporates a first floor mezzanine to the northern two thirds of the ground floor footprint. The airy interior volume is intended to provide good light levels and a relationship between the user’s study spaces and the entrance courtyard, whether they are at ground floor or first floor mezzanine level.

The scheme has received planning consent from the Borough of Poole and works are due to start onsite in early 2020.

Canford Library approach
Canford School Library Proposed Ground Floor Plan