Design Engine AUB Design Workshops

Design Workshops & Studios

location:
Poole
client:
Arts University Bournemouth
role:
Architecture
Interiors
sector:
Education
value:
6.4m
status:
Completed 2016

A transformation of the two former on-campus halls of residence into modern studio and teaching spaces

The AUB Design Workshops & Studios Conversions consist of the transformation of two former on-campus halls of residence, originally constructed in 2001, into modern studio and teaching space for Arts University Bournemouth’s internationally renowned higher education courses.

A transformation of the two former on-campus halls of residence into modern studio and teaching spaces. The success of the institution, and the wider changing demands of higher education, instigated a reappraisal of the Halls’ use as part of Design Engine’s 2009 vision for the future masterplan for the University.

The outline brief was to facilitate the wider transformation of the campus with the re-use of buildings whose original function had become redundant, but whose structure and envelope remained largely sound.

Collaboratively, the design team undertook a programme analysis that demonstrated how through the retention of the existing buildings the University could both achieve delivery of new teaching space each year, and at significant saving against that of a new building.

University of Arts Bournemouth for Design Engine. Copyright Jim Stephenson 2016
University of Arts Bournemouth for Design Engine. Copyright Jim Stephenson 2016
University of Arts Bournemouth for Design Engine. Copyright Jim Stephenson 2016

Re-purposed Facilities

Awards


AJ Retrofit Award, Higher and Further Education, Finalist

2016


RICS Award, Design Through Innovation, Winner

2017


RIBA Award, Regional South West, Winner

2017


Civic Trust Award, Commendation

2018


The university’s Model-Making, Performance Make-Up and preparation for Higher Education departments were identified as having commonality in their specialised and technical requirements, and by sharing facilities could reduce unnecessary duplication. Design Engine led a series of stakeholder design forums, helping formulate a brief for their needs within the constraints of working with an existing building.

Heavyweight, highly-serviced mechanised modelling and prosthetic workshops are concentrated on the ground floor. This enables a structural strategy for a new steel frame to be inserted with the outer masonry skin, thus allowing the removal of cellular loadbearing partitions to create large open plan studios, which in turn facilitate the proposed natural ventilation strategies.

The building seems to be a beacon of creativity.

RIBA Jury South West Awards 2017

A series of ground floor extensions for 3D printing spill out onto re-landscaped courtyards. These extensions act as shop windows advertising the output for the courses; fulfilling a desire to showcase work and continue the cross-fertilisation of ideas across the wider campus.

Workshop
University of Arts Bournemouth for Design Engine. Copyright Jim Stephenson 2016University of Arts Bournemouth for Design Engine. Copyright Jim Stephenson 2016

Saw-tooth Roof Lights

Design Team

main contractor:
Morgan Sindall

project manager:
Selway Joyce

structural engineer:
AKS Ward

cost consultant:
Selway Joyce

fire consultant:
LFA

acoustic consultant:
ARUP

lighting consultant:
Michael Grubb

landscape consultant:
HED

planning consultant:
Turleys

The buildings are capped by a series of saw-tooth north-facing roof lights atop a raised roof podium providing even natural daylighting to new drawing studios for for model-making, illustration and fashion design students. Clad in telemagenta pink, they point to a concept of feature surfaces and planes that highlight new interventions into the existing fabric.

The transformation of the building is completed with a perforated aluminium veil over the existing building at first and second floor. A pattern of two sized circular apertures is formed into a randomised arrangment that extends across the upper façades. Working within the grids of both the former window arrangements and new steel structure, the 50% overall free area patterns allows continued venting whilst regulating excessive solar gain.

Delivered on programme, the project has been a huge success for the University, allowing it to build on the success of its oversubscribed creative courses and facilitating a wider strategic programme of campus renewal.

Working in an environment that is so well equipped for our needs is amazing. The studios, workshop rooms and facilities being so well designed to meet our needs as artists, not only allows us to work in a professional setting but also provides us with the capacity to produce the best possible work.

Carter Hawkins, Student, Make-up for Media and Performance
University of Arts Bournemouth for Design Engine. Copyright Jim Stephenson 2016