Search
Murray Centre, Downe House School \ Berkshire
project name

Murray Centre, Downe House School \ Berkshire

A visually and experientially inspiring building that sits at the heart of the campus and serves as a hub.

Project Details

Client
Downe House School
Our Service
Architect
Location
Berkshire
Completion Date
2018
Contract Value
£4.8m
Area
1166 m2

Project Team

Main Contractor
Beard Construction
Structural Engineer
Buro Happold
Cost Consultant / QS
Ridge & Partners LLP
Fire Consultant
Buro Happold
Acoustic Consultant
Buro Happold
Murray Centre Downe House Header Image

Murray Centre, Downe House School

Following an invited design competition in 2013, we were commissioned to develop proposals for a visually and experientially inspiring building that would sit at the heart of the campus and serve as a hub for some of the key spaces of learning and day-to-day activities: a new library, multi-purpose auditorium, teaching spaces, cafe, shop, social space, offices and sixth form supporting spaces. Crucially, the centre was also envisaged as an environment which acts as a stepping-stone towards the experiences of Higher Education.

Situated at the end of the School’s linear entrance route, the Murray Centre’s strong form and glazed east elevation create a physical and visual draw into the campus. The building’s form and materials are intended to respond to the distinctive character of its built context. The building’s location and fenestration also have been arranged to connect with the surrounding woodland that gives the School a unique setting. The accommodation is arranged over three storeys, with a lower ground floor partially set into the natural site levels. This allows a two- storey main entrance foyer well as creating other opportunities for generous spaces and strong physical and visual connections both internally and with the surrounding campus.

The building will play a central role at Downe House, both in terms of the accommodation that it will provide, and as a focal building in the wider context of the school campus. Our brief was for a new ‘Heart and Soul’ of the school.

External Stairs of Murray CentreView of Murray Centre and TowerInterior Reception SpaceReception space

This project represents the culmination of a four-year relationship with Downe House, during which time we have been able to design and deliver the Murray Centre as the School’s community centrepiece as part of a 10 year vision for the campus.Richard Rose-Casemore, Design Engine Founding Director

LibraryAuditoriumInterior Looking SouthEntrance column shot evening

The original vision for this project was that it would be a space for the whole community to come together to work and enjoy each other’s company in a well-equipped and welcoming space. It has been super to see the way in which the girls have used the building already. I think that all those who have visited will testify to what a wonderful resource it is.Emma McKendrick, Downe House Headmistress

Exterior Evening ShotOpposite entrance column shot eveningEvening Shot