John Henry Brookes Building

location:
Oxford Brookes University
client:
Oxford Brookes University
role:
Architecture
Furniture Consultant
sector:
Education
status:
Completed 2014

Central heart to the University consisting of interconnected internal and external spaces

We were commissioned by Oxford Brookes University to produce a new masterplan for their Headington Campus and to design a series of interconnecting projects as the first phase of its delivery. This 24,000 sqm scheme was won by invited competition with six other British practices and was submitted for planning to Oxford City Council in 2009.

Completion occurred in phases between 2012 and 2014. Those elements of the master plan delivered by Design Engine consist of the Abercrombie Building and the John Henry Brookes Building. This forms part of the University’s progressive ‘Space to Think’ initiative. Accommodation includes a new library, main social learning space, lecture theatres, student services centre, teaching accommodation and commercial/retail space.

At the core of the concept for the scheme is the ambition to bring cohesion to a disparate campus; integrating existing buildings with new central student facilities. These links provide fluid movement across the new campus for the first time, where academic spaces co-exist with social areas for the enjoyment of students and staff alike.

The scheme provides adaptable and flexible accommodation for changing curricula and teaching patterns. Designed from first principles for low-energy consumption in construction and in use, the John Henry Brookes is designed to meet the University’s vision for a ‘holistic approach to enhancing the student experience’.

Anyone who has seen the way in which students have already made the space their own will recognise that not only is it beautiful, it is also functional.

Professor Janet Beer, Vice Chancellor Oxford Brookes University

The Ribbon

Design Team

main contractor:
Laing O’Rourke

project manager:
Turner & Townsend

structural engineer:
Ramboll

cost consultant:
Turner & Townsend

fire consultant:
Grontmij

acoustic consultant:
Sandy Brown Associates

lighting consultant:
Speirs & Major

landscape consultant:
Land Use

furniture consultant:
Broadstock

The ribbon has been introduced to address a number of issues around and within the building. Firstly it acts to tie the various components (the ‘pegs’) together, running as a continuous thread through the building.

This helps to enhance the principle point of entry as well as reinforce the primary circulation route at level 1. On a practical level the colonnade element of the ribbon helps to give unity to the retail units behind, and provides shading to the food hall at the south end of the building.

The ribbon, which runs from the Colonnade building, through the library and terminates at the food hall, is designed in weathering steel. Weathering steel does not require any protection, such as paint, but instead forms a protective layer of oxidised material which prevents further corrosion from occurring.

The internal elements of the ribbon were pre-weathered offsite and then sealed once installed. The engineering aesthetic of the element is further reinforced internally with visible flush-bolted connections reminiscent of the rivets on a ship. The combination of the ribbon and the textured concrete within the Forum contrast with the finer elements of joinery and cladding.

I was struck by the scale of the work: this is anything but apologetic. In its raw concrete state the ‘forum’, with its hanging lecture theatre…and impressive cantilevers, looks set to achieve the necessary presence that a confident academic institution should want.

Hugh Pearman, “Not so poor relation” RIBA Journal November 2012

The Pegs

Awards


RIBA Award, Regional South, Winner

2014


RIBA Award, Regional South Sustainability, Winner

2014


RIBA Award, Regional South Building of the Year, Winner

2014


RIBA Award, National, Winner

2014


RIBA Award, Stirling Prize, Midlist

2014


Concrete Society Award, Shortlist

2014


AJ Retrofit Award, Higher Education, Winner

2014


Oxford Preservation Trust Award, Winner

2014


Education Estates Award, Student Experience, Winner

2014


WAN Awards, Education Category, Shortlist

2014


To achieve the University’s vision for a holistic approach the new building needed to contain a critical mass of accommodation. This includes social learning spaces, main library, lecture theatre, teaching rooms and catering. To give cohesion to the whole campus the core conceptual idea is of a central glowing box interpenetrated by pegs, which reach out to interconnect with the existing campus.

These pegs, whilst fulfilling the need for new and better university space, crucially provide the enclosure to a series of new but different external spaces. The Colonnade peg running towards London Road will form the Eastern boundary to the new Piazza. The Abercrombie peg creates a new façade to the Southern edge of a re-modelled central courtyard. The Library peg relates to the internal Forum and creates a new north/south street. And finally the Pooled Teaching and Food Hall peg forms the edge to a future courtyard behind Sinclair as well as a new western courtyard and terrace.

Oxford Brookes Uni Peegs Design Concept

The main University reception is housed within the main building, overlooking the forum space. The entrance level is set one storey above the existing Abercrombie and inner courtyard level. This requires a change in level of 2.5m from Headington Road creating a gentle ramped approach to the building rather than falling. On entry (at level 1) you are then at the principle circulation level, and benefit from an elevated view across the forum, aiding orientation and legibility of the building, increasing the functionality of the forum space at level 0 and crucially providing fluid movement to the Student Union, pooled teaching rooms and food hall.

The main entrance area is intended as a place to pause. It is at this point that visitors will be welcomed and, particularly during open days, it is important that there is a generous space for people to gather.

Building reception with people
Design Engine Oxford Brookes John Henry Brookes Building at night